iDOM

Система управління

Контакти

 

Председатель ОСМД

Глазьев Сергей Валентинович
 (097) 098 -57- 47
osbb.parlament@gmail.com

Передання будинку в управління ОСББ: позиція Мінрегіону

Опубліковано: 07 травня 2016

Мінрегіон у листі від. 08.02.2016 р № 8/9-356-16 прописав, яким чином відбуватиметься передання будинку на баланс ОСББ.

Згідно зі ст. 5 Закону України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку» (далі — Закон), установлено, що замовник будівництва чи попередній власник будинку зобов’язаний передати один примірник технічної документації на будинок згідно з переліком, визначеним центральним органом виконавчої влади, співвласникам в особі їх об’єднання чи особі, уповноваженій співвласниками в передбаченому цим Законом порядку.

За відсутності документації на багатоквартирний будинок колишній балансоутримувач багатоквартирного будинку чи особа, яка здійснювала управління багатоквартирним будинком до створення об’єднання, протягом півроку із дня державної реєстрації об’єднання відновлює її за власний рахунок.

Спеціальної процедури передання примірника технічної та іншої передбаченої законодавством документації на будинок жодним законом не передбачено.

Проте в п.п. 2.1–2.3 Правил управління будинком, спорудою, житловим комплексом або комплексом будинків і споруд, затверджених наказом Міністерства з питань житлово-комунального господарства України від 02.02.2009 р. № 13, передбачено, що для приймання-передачі об’єкта в управління утворюється відповідна комісія в складі представників попереднього балансоутримувача або особи, що здійснювала управління будинком, власників, співвласників та особи, яка здійснюватиме управління будинком.

Комісія визначає технічний стан об’єкта відповідно до вимог законодавства та складає акт приймання-передачі об’єкта в управління.

Отже, після прийняття співвласниками на зборах, проведених відповідно до Закону, рішення про форму управління будинком між колишнім балансоутримувачем і співвласниками в особі їх об’єднання чи особою, уповноваженою співвласниками, має бути здійснено приймання-передання об’єкта в управління (а не «із балансу/на баланс») із підписанням відповідного акта й переданням документації на будинок.

Джерело: "ОСББ Inform"